Wat is Bushcraft en Survival?

Bushcraft en Survival

Dit volgende stukje is geschreven door een van onze abonnees, Niels Geense. Het betreft de uitleg over het begrip “Bushcraft” en “Survival”.

Begrip ,,Wilderness Bushcraft en Survival”

Vaak worden de termen ‘’’Bushcraft’’ en ‘’Survival’’ als synoniem gebruikt. Dit is echter niet geheel juist. Bushcraft is een naam voor alle kennis die je over de natuurlijke wereld om je heen kunt hebben.

Bij Survival gaat het erom dat je zo snel mogelijk uit de wildernis gered wordt, dit door de natuur te bevechten en tegen te gaan. In Bushcraft is het hogere doel kennis op te doen over de natuur, en deze in je voordeel te gebruiken om te leven in de wildernis, in tegenstelling tot overleven.

Algemeen

Een algemene opvatting is dat onze voorouders op de rand van uithongering in grotten leefden. Een beetje onderzoek verjaagd deze gedachte. Onze voorouders in de late steentijd leefden comfortabel, en maakten de mooiste kunstwerken. Deze mensen hadden meer vrije tijd dan wij vandaag hebben! Er waren binnen een gemeenschap van ongeveer 30 mensen verschillende beroepen. Vuursteenbewerkers, leerlooiers, bogenmakers enzovoort. Rond de wereld leven tegenwoordig nog verschillende gemeenschappen op deze manier.

Doel

In onze tijd van comfort en snelheid zijn zeker veel nieuwe voordelen en gemakken, maar kijk wat voor ongeluk dit met zich meebrengt! Als men vandaag de dag ineens zonder olie, of elektriciteit zou moeten redden, hoe zouden we het er dan vanaf brengen? Het doel van Wildernis Bushcraft ligt niet bij het uitroeien van moderne middelen, maar het uitroeien van de afhankelijkheid van deze middelen bij onze maatschappij.

Bushcraft is niet alleen de kennis om te overleven, het is een manier van leven. Zichzelf ervan bewust zijn dat er overal waar men gaat, men de kennis met zich meedraagt om een dak boven je hoofd te maken, vuur te maken en de maag te vullen.

Meer over Survival

Survival verspreidt zich over een veel kleiner vlak dan Bushcraft. Bushcraft omspant het spoorzoeken van dieren, gewassen herkennen, en daarmee niet alleen de naam, maar de vele functies die ieder gewas heeft. Firecraft, het maken van vuur onder elke omstandigheid met alle middelen. Bijvoorbeeld, boogboor, handboor, vuurploeg, vuurzaag, vuurtouw. Om alleen nog maar te spreken van vuur door wrijving. Ook vuur door pyriet en vuursteen, vuur door koolstofstaal en vuursteen en vuur door koolstofstaal en ferrocerium wordt besproken.

Houtsnijden, vallen zetten, jagen, vissen, of beter gezegd, alle ambachten waarvoor je kennis van de natuurlijke wereld moet toepassen. Bushcraft is van waarde voor iedereen, ook als men niet het hele jaar door in het bos woont en werkt, maar als men geniet van natuur en dieren.

Conclusie

Bovenstaand artikel heb ik geschreven, niet om Survival te bekritiseren of af te kraken. Alleen om de lezer te informeren over de veelgestelde vraag, wat Bushcraft nu precies inhoudt. Zoals nu wel zichtbaar is kan ik dat niet in een paar zinnen uitleggen, maar heb ik daar flink wat tekst voor nodig. Mijn meningen en ideeën zijn geïnspireerd door voorstaande wildernis experts zoals Mors Kochanski, Ray Mears en Mike Lumio.

Ik hoop dat ik nu een aantal dingen duidelijker gemaakt en dat er meer mensen geïnteresseerd raken in Wilderness Bushcraft.

Door: Niels Geense